Duurzaam schoonmaken next level!

Duurzaam schoonmaken next level


Qwikr professional help zorginstellingen met duurzaam schoonmaken en het behalen van een betere score conform de Milieuthermometer Zorg. In de zorg is het belangrijk dat er hygiënisch wordt gewerkt. Dit betekent dat er regelmatig moet worden schoongemaakt om de verspreiding van bacteriën en virussen tegen te gaan. Maar hoe kan er op een duurzame manier worden schoongemaakt? En wat houdt de Milieuthermometer Zorg precies in?

Duurzaamheid binnen de Zorg

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp binnen de zorgsector. Het verminderen van CO2-uitstoot, het besparen van energie en het verminderen van afval zijn allemaal zaken waar zorginstellingen mee bezig zijn. Maar duurzaamheid gaat verder dan alleen deze aspecten. Ook bij het schoonmaken kan er gekeken worden naar duurzame oplossingen. Een duurzame manier van schoonmaken houdt rekening met verschillende factoren. Zo kan er gekeken worden naar het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen of nog beter schoonmaken zonder chemie, het verminderen van watergebruik en het voorkomen van afval.

Hoe kun je makkelijk verduurzamen en kwaliteit verbeteren? 

Met de Freshtex™-microvezeldoeken van Qwikr Professional is het gebruik van schoonmaakmiddelen in veruit de meeste situaties niet meer nodig. De doeken hebben de unieke eigenschap dat ze ook zonder reinigingschemie een zeer hoge mate van hygiëne bereiken. Dus enkel met water kunnen oppervlaktes worden gereinigd met een hygiënisch fris resultaat. Schoonmaken zonder gebruik van schoonmaakmiddelen is een belangrijk onderdeel van duurzaam schoonmaken. Veel reguliere schoonmaakmiddelen bevatten namelijk schadelijke stoffen die niet alleen slecht zijn voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Denk hierbij aan Chloor, ammonia of quads. Daarnaast is er geen impact op het milieu tijdens de productie en het kan het transport ook aanzienlijk worden teruggedrongen.

Door geen schoonmaakmiddelen te gebruiken kan bijdragen aan een beter binnenklimaat, omdat er minder schadelijke dampen vrijkomen. Ook kan het bijdragen aan een gezondere werkomgeving voor schoonmakers.

Verminderen van watergebruik

Naast het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen kan er gekeken worden naar manieren om het watergebruik te verminderen. Dit kan onder andere door het gebruik van Pre-wetted microvezeldoeken in plaats van wegwerpdoekjes of door te kiezen voor een dweilsysteem waarbij er minder water nodig is. De Qwikr Q-mop is een perfect voorbeeld van een mop die met significant minder water een perfect schone vloer realiseert. Ook kan er gekeken worden naar manieren om het spoelwater te hergebruiken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een gesloten systeem waarbij het water wordt gefilterd en opnieuw gebruikt.

Voorkomen van afval

Tot slot kan er gekeken worden naar manieren om afval te voorkomen. Dit kan onder andere door te kiezen voor wasbare microvezeldoeken in plaats van wegwerdoekjes. Ook kunnen er recyclebare materialen gebruikt worden voor schoonmaakproducten. De Qwikr Freshtex™ producten worden deels gemaakt van gerecycelde materialem. hier gaat het vooral om polyester welke voor de productie van de microvezels wordt gebruikt en wordt gemaakt van Post Consumenten Recycled Plastic (PCR).

Milieuthermometer Zorg

Om zorginstellingen te helpen bij duurzaamheid heeft Stichting Milieukeur de Milieuthermometer Zorg ontwikkeld. Deze certificering richt zich op duurzaamheid binnen de zorgsector en beoordeelt verschillende aspecten zoals energieverbruik, afvalmanagement en mobiliteit.Binnen de Milieuthermometer Zorg is er ook aandacht voor duurzaam schoonmaken. Zo wordt er gekeken naar het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, het verminderen van watergebruik en het voorkomen van afval. Om te voldoen aan de eisen uit de Milieuthermometer Zorg kunnen zorginstellingen bijvoorbeeld kiezen voor het gebruik van gecertificeerde microvezeldoeken. Ook kan er geïnvesteerd worden in dweilsystemen met een gesloten watersysteem en kan er gekozen worden voor navulbare dispensers.

Conclusie

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp binnen de zorgsector. Ook bij het schoonmaken kan er gekeken worden naar duurzame oplossingen zoals de Qwikr Freshtex™ producten. 

Qwikr helpt zorginstellingen met het verduurzamen van de schoonmaak. De Qwikr professional producten worden in Nederland geproduceerd op een zeer duurzame manier. Zo bevatten alle Qwikr producten gerecyclede grondstoffen en de producten voeren allemaal het OEKO-TEX certificaat.

Graag komen we met u in contact om vrijblijvend met u te kijken waar we kunnen helpen.


Geplaatst op 16 jun 2023.

Terug naar overzicht >